Служителите на магазини Пикадили“, управлявани от Селект Трейд“ ЕООД, се стягат

...
Служителите на магазини Пикадили“, управлявани от Селект Трейд“ ЕООД, се стягат
Коментари Харесай

Първо в БЛИЦ! Служители на „Пикадили” стоят месеци без заплати! Излизат на протест и се заканват да заведат дело в Страсбург

Служителите на магазини „ Пикадили “, ръководени от „ Селект Трейд “ ЕООД, се стягат за нов митинг. Хората, които от няколко месеца не са получавали заплатите си, ще пред Народното събрание на 11 юли.  Те упорстват за погашение на дължимите заплати по трудов контракт и на компенсациите и отпуските на всички чиновници. Работниците желаят още да им бъдат импортирани сумите за застрахователен стаж и приход при пенсиониране, здравните осигуровки и второто пенсионно обезпечаване, както и да бъдат импортирани всички отговорности по запорите към арбитър реализатор.

Хората упорстват и да бъде назначен синдик, който да обработва документите, както и да получат назад трудовите си книжки, които, по думите им, са иззети от „ Инвестбанк”.

Изпадналите в невъзможност чиновници на „ Пикадили” са написали тъжба до основния прокурор Сотир Цацаров; премиера Бойко Борисов; водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова; президента Румен Радев; омбудсмана Мая Манолова; госпожа Мария Габриел; правосъдния министър Цецка Цачева; обществения министър Бисер Петков; ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев, водачите на „ Атака” и ВОЛЯ Волен Сидеров и Веселин Марешки; няколко държавни институции и медии, в която в детайли са изложили своите претенции.

Ето какво пишат те:

Служителите на магазини „ Пикадили “, ръководени от „ Селект Трейд “ ЕООД, бяха принудени да се самосъкратят по чл.327 ал.1 т.2 от Кодекса на труда, заради неизплащане на трудовите хонорари още през месец март тази година.

До тази обстановка се стигна заради липса на връзка сред нас и управлението по отношение на обстановката във компанията,но в действителност проблемите започнаха след обединяването на Пикадили с Карфур.

Нашият проблем е един от умишлените банкрути, при които преди да се разгласи неплатежоспособност, стартира едно нелегално прекачване на активи, с цел да се укрият средствата и да няма наличия за заплащане на кредитори и заплати.

Ние, над 700 индивида, чиновници до през вчерашния ден на Селект Трейд ЕООД, сме заложници на тайфа мародери, които най-нагло се подиграват с нас. За тези 700 фамилии, на дневен ред не е лятната отпуска, а търсенето на нова работа, тегленето на заеми от банки и компании за бързи заеми, които да покрият отговорностите им насъбрани в последните няколко месеца, поради това, че бяха откраднати техните заплати. Ние не молим, не предлагаме, а настояваме, заплатите на служащите от магазините „ Пикадили “, да бъдат изплатени от бюджетите за представителни разноски ( банкети, командировки и др.) на Народното събрание, Министерски съвет и Президенството. Щом страната откри стотитици милиони за КТБ, ще откри и няколкостотин хиляди лв., с цел да възвърне откраднати заплати. Откраднати, по виновност на държавните институции, които основават всички условия, позволяващи на всякакви мошеници наричащи се „ предприемачи “ и „ работодатели “, да се гаврят с хората пред очите на цяла България...

На 20.03.2017 година организирахме първите протестни дейности в София пред офиса на Селект Трейд, който тогава се намираше на бул.Тотлебен 30-32; ет.2 и във Варна пред общината. Съответно никой от управлението не пожела да застане пред чиновниците и да даде някакво съответно пояснение,защо не са ни преведени заплатите, за какво не са ни импортирани осигуровките, за какво се отдържат пари за ЧСИ-та, а не се внасят сумите по сметките на чиновниците.

Изготвихме декларация с нашите претенции, която не успяхме да внесем в управлението заради липса на такова, само че я предоставихме на Омбудсмана на Република България госпожа Мая Манолова и на медиите. Написахме отворени писма до Президента господин Румен Радев (вх.№ 92-00-284 входирано на 22.03.2017 г.), Премиера господин Бойко Борисов (вх.№ 12-00-Г-026 входирано на 22.03.2017 г.),г-жа Корнелия Нинова (вх.№ 19-9 входирано на 22.03.2017 г.), както и тъжба до Министерството на труда и обществената политика Изпълнителна Агенция „ Главна Инспекция по Труда “ (вх.№ 17055507 входирано на 16.03.2017 г.).
Отговор получихме от Президента господин Румен Радев и Инспекцията по Труда, че са разпоредили инспекция. Г-жа Мая Манолова ни одобри в кабинета си, изслуша ни, дискутирахме и се зае с уговорката да помогне. За наше голямо страдание никой различен не се заинтригува от обстановката в която се намираме.

Ние отхвърляме да повярваме, че живеем в страна в която всички институции знаят за непозволените взаимоотношения сред шеф и служащ, както и за злоупотребите свързани със заплащането и източване на средства и не се вземат нужните ограничения. В 21-ви век, в Република България, която е член на Европейския Съюз и е демократична страна се случва това?
В момента има към стотина служителки, които са към момента в трудови взаимоотношения с компанията, заради болнични за бременност и майчинство. Проблемите, с които се сблъскват те сега, са най-вече здравните осигуровки.

Въпросът ни е в действителност ли е правилно компанията да не внася здравни осигуровки на чиновниците си безнаказано в случай, че в комерсиалния указател компанията още е със статус „ дейна “ и това ли е единствения вероятен вид те да изоставен? Как тогава са предпазени от страната? Редно ли е Инвестбанк да конфискува персонални документи на чиновниците (трудови книжки), както и да присвоява счетоводна стратегия, посредством която се заявяват осигуровките на чиновниците? Какво печели банката от трудовите книжки, те ще изплатят ли дълга на компанията?

Редно ли е в днешно време да живеем в боязън, че на следващия ден някой нелегално може да реши да не ни заплати дължимото? Какво да обяснят всички тези хора на своите деца, на банките, към които имат заеми, на енергийните дружества?

Обръщаме се към Вас с молба за подпомагане и разчитаме на Вашата решителна интервенция за бързо правене на смяна в законодателството в интерес на чиновниците, среща на наши представители с Вас и неотложно осъществяване на нашите претенции разказани по долу, или ще сезираме съда в Страсбург.

Прилагаме направените от нас претенции:

Незабавно погашение на дължимите заплати по трудов контракт.
Изплащане на компенсациите и отпуските на всички чиновници.
Внасяне на сумите за застрахователен стаж и приход при пенсиониране.
Внасяне на здравни осигуровки и второ пенсионно обезпечаване.

Внасяне на всички отговорности по запорите към арбитър реализатор.
Назначаване на синдик,който да обработва документите.
Предоставяне на трудовите книжки на чиновниците.

Поради незаконното безучастие на всички институции, ние възвръщаме стачните дейности.

На 11.07.2017 година в 09:00 часа ние ще бъдем пред Народното събрание, чакаме и Вие да сте там!!!

С почитание:
Членове на инициативния комитет
Веселина Иванова
Йоана Пенчева

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР